Net voor de zomer begint, in de maanden mei of juni, krijgen veel werknemers vakantiegeld op hun rekening gestort. Hoewel dit bedrag nog steeds vakantiegeld wordt genoemd, wordt het in lang niet alle gevallen alleen gebruikt voor een vakantie. Dit extra salaris wordt door velen namelijk gebruikt om de spaarrekening mee te spekken, of om de woning een opknapbeurt te geven. Je werkgever betaalt aan jou vakantiegeld. Maar waar moet je als werkgever opletten wanneer je dit bedrag bereken en uitbetaald? Wij zochten het voor je uit.
Hoeveel vakantiegeld krijg ik?
Hoewel het vakantiegeld ooit is begonnen als minimaal zes procent van het bruto jaarloon, is dit tegenwoordig verhoogd naar minimaal acht procent. Het bedrag wordt gezien als een bijzondere beloning en wordt dus bovenop je normale inkomen geteld door de Belastingdienst. Dit houdt in dat de arbeidskorting die je eerder op je loonstrookje hebt gekregen, kan worden verrekend met het vakantiegeld. Ook is het mogelijk dat er kortingen op de loonheffingen worden gegeven. Wanneer je als werknemer wisselt van baan, krijg je je vakantiegeld zoals gewoonlijk één keer uitbetaald. Dit wordt doorberekend met het salaris van je nieuwe baan. Bij het berekenen van het vakantiegeld zijn belastingtarieven, verrekening percentages en heffingskortingen van toepassing. Hierbij kan het al snel voorkomen dat er een menselijke fout kan worden gemaakt. Het is daarom handig om de internationale salarisadministratie en daarmee ook het vakantiegeld van je werknemers in een online programma bij te kunnen houden. Loonstroken zijn hierbij ook in een overzichtelijk bestand te vinden, waardoor je als werkgever tijd en moeite bespaart door de automatisering van het programma. Om meerdere bedrijfsprocessen te managen kun je gebruik maken van een SAP koppeling.
Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?
Het vakantiegeld wordt meestal één keer uitbetaald, dit is meestal in de maanden mei of juni. Als werkgever moet je je hieraan houden en mag je niet zonder overleg het vakantiegeld overslaan of later uitbetalen. Hiervoor moet je schriftelijke afspraken maken met de werknemers. Het later uitbetalen van het vakantiegeld kan als reden hebben dat het bedrijf een lage omzet heeft gedraaid. Wanneer je een bijbaantje hebt als scholier of student, je bent een uitzendkracht of je werkt bijvoorbeeld in een sector met hoog verloop, krijg je het vakantiegeld in de meeste gevallen maandelijks uitgekeerd. Dit heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel kan zijn dat je je gespaarde vakantiegeld niet alleen net voor de zomervakantie kan gebruiken. Tegenwoordig binden mensen zich niet meer aan een jaarlijkse vakantie, maar gaan ze wel vaker per jaar ertussenuit. Een nadeel kan zijn dat het vakantiegeld wat je maandelijks uitbetaald krijgt, niet wordt beschouwd als vakantiegeld. Onderzoek wijst uit dat in de gevallen dat het vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald, consumenten dit uitgeven aan kleding en boodschappen, zonder te sparen voor een vakantie. Je kunt de salarissen en het vakantiegeld van je werknemers met een programma van Salure.nl gemakkelijk en overzichtelijk uitkeren.