Bijen bestuiven de inheemse leptospermum scoparium struik, die manuka honing produceert. Deze staat ook wel bekend als theeboom. Men gelooft dat het wondinfecties en andere kwalen kan behandelen. Honing beschermt het lichaam tegen door bacteriën veroorzaakte schade. Sommige honingen verhogen ook de ontwikkeling van specifieke cellen die door infecties beschadigd weefsel kunnen herstellen. Manuka honing werkt ontstekingsremmend, wat betekent dat het kan helpen bij pijn en ontstekingen. De antibacteriële eigenschappen van honing worden bepaald door de soort honing die gebruikt wordt en ook wanneer en hoe hij geoogst wordt. De meeste honing heeft een antibacteriële eigenschap door waterstofperoxide. Manuka honing heeft antibacteriële eigenschappen die uniek zijn. Methylglyoxal is een van de belangrijkste antibacteriële bestanddelen van Manuka honing (MGO). Dit wordt gemaakt door de omzetting van een bestanddeel in manuka honing dat dihydroxyaceton heet en dat overvloedig aanwezig is in de nectar van Manuka bloemen.
Meer voordelen van geheel natuurlijke honing
Manuka honing is een soort honing die gemaakt wordt door bijen die de Manuka struik bestuiven en is een van de meest unieke en nuttige honingsoorten. Honing wordt vaak aangeprezen als een aanvullend geneesmiddel. Manuka honing heeft allerlei toepassingen, waaronder het behandelen van keelpijn en spijsverteringskwalen en het genezen van Staph infecties en gingivitis. Het heeft antibacteriële en anti oxiderende kwaliteiten. Zijn vermogen om de wond vochtig te houden en een beschermende barrière te vormen helpt microbiële infecties te voorkomen. Van manuka honing is in meerdere proeven aangetoond dat het de weefselregeneratie versnelt en zelfs de pijn bij brandwondenpatiënten vermindert. Manuka honing bestrijdt tandplak en tandbederf door schadelijke mondbacteriën aan te vallen. Van dit product is aangetoond dat het nuttig is om de groei van gevaarlijke mondbacteriën te verminderen. Manuka honing is onlangs in populariteit geëxplodeerd vanwege de voordelen van zijn natuurlijke antibacteriële kwaliteiten.
Consumptie van Manuka honing
Het is aan te raden 1 tot 2 eetlepels Manuka honing per dag in te nemen om de voordelen te verkrijgen. Manuka honing kan helpen om de darmgezondheid te verbeteren en een opgeblazen gevoel te verminderen. Het levert een prebioticum dat gunstig is voor je darmen. Dit helpt het natuurlijke herstel van het evenwicht van je spijsverteringsstelsel. Pure manuka honing is een geweldige manier om een oppepper te krijgen tijdens de slaap. Zijn hoge rijkdom aan voedingsstoffen maakt het een uitstekende natuurlijke energieversterker. Honing bestaat meestal voor meer dan 80% uit suiker. Het is dus het beste om het met mate te consumeren. Zorg dat je je bron kent als je zuivere honing producten koopt. Dit natuurlijke product wordt, naast eten, algemeen gebruikt voor huidverzorging. Veel mensen beschouwen het als een haalbare therapie-mogelijkheid voor allerlei medische problemen. Eén studie benoemde de positieve effecten van het kauwen van manuka honing na een maaltijd.